Project: CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid

Opdrachtgever

Centraal Planbureau

Opdracht

+ het maken van illustraties bij teksten over verschillende vormen van ongelijkheid.

+ de vormgeving van een interactief document met deze teksten en illustraties, waar de lezer op zijn eigen manier doorheen kan klikken en wat de betrokkenheid bij het onderwerp vergroot.

Bekijk het resultaat hier.

Project: CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid

Over dit project

De teksten voor deze interactieve dialoog zijn geschreven door filosoof Bas Haring. Op toegankelijke wijze behandelt en verkent hij drie aspecten van ongelijkheid: inkomensongelijkheid, vermogensongelijkheid en ‘kansenongelijkheid’. Door middel van feiten, vragen en stellingen wordt de lezer geïnformeerd en uitgenodigd om een mening te vormen over (de gevolgen van) ongelijkheid in onze samenleving.

Aan mij de taak om deze teksten in een passende vorm te gieten. Het enige vereiste was het gebruik van huistijl kleuren en lettertypen, voor de rest kreeg ik veel vrijheid. Het was wel belangrijk dat het document een toegankelijke, vriendelijke en menselijke uitstraling zou krijgen.

Dit heb ik geprobeerd te bereiken door de vormgeving vrij sober te houden, met een paar zachte maar heldere kleuren en eenvoudige handgetekende illustraties.

Hieronder of hier kun je bekijken of dat ook echt is gelukt.

Project: CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid
Project: CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid
CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid - visualisatie verdeling vermogen
CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid - Schets

Over het maakproces

Na een aantal inhoudelijke gesprekken met Bas heb ik een eerste opzet gemaakt van het document. De teksten waren op dit moment al grotendeels klaar. Bij deze eerste opzet ging het vooral om de verdeling van de inhoud (teksten en illustraties) op de pagina’s en de manier en mate van interactiviteit en minder om de vormgeving.

Na deze stap wist ik waar de illustraties kwamen, dus begon ik met het maken van schetsen voor de eerste illustraties. Tijdens het schetsen merkte ik dat een simpele schetsachtige stijl in zwart en grijs goed paste bij de rest van de vormgeving en we besloten deze stijl aan te houden voor de illustraties.

CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid - Schets

Dit was ook nieuwe input voor de vormgeving: Bas beschrijft in de introductie dat ongelijkheid een grillig onderwerp is, dat wilde ik terug laten komen in de vormgeving. De vormen in het document zijn daarom net niet helemaal vloeiend maar een beetje hoekig. En aangezien het document een interactieve dialoog moest worden die op een toegankelijke manier uitleg en verdieping geeft, heb ik gekozen voor een opmaak met tekstballonnen.

Op deze manier, inclusief een aantal feedbackrondes, kwam het eerste deel (het hoofdstuk over inkomensongelijkheid) tot stand. De uitwerking van dit deel duurde dan ook het langst. Het tweede en derde deel volgden daarna sneller. Na nog een paar feedbackrondes, inhoudelijke aanpassingen en tekstuele checks was het document klaar voor publicatie.

De illustraties zijn gemaakt in Procreate op de Ipad. Het document zelf is (op)gemaakt in Indesign.

CPB - Interactieve dialoog over ongelijkheid - Schets

Misschien vind je dit ook interessant

Misschien vind je dit ook interessant

Portfolio presentatie van de titelpagina van de presentatie 'Technology, the labour market and policy challenges in the Netherlands'
Infographic over het 'stimuleren van zon-op-dak bij ondernemers en bedrijventerreinen voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland