Project: Bakkie Trots - Infographic

Opdrachtgever

Bakkie Trots / Studio I Focus

Opdrachten

+ het maken van een infographic voor de tentoonstelling ‘Klei als grondstof’ van Stichting KunstWerkt.

+ in de huisstijl van Bakkie Trots.

+ het doel van de infographic is het informeren van leken over over Bakkie Trots: wat is het, waarom is het er en waar staat het voor?

Over dit project

Bakkie Trots is een sociale onderneming uit Rotterdam. Ze maken koffie- en theekopjes van lokale klei. Deze klei wordt opgegraven op locaties waar de grond open ligt (op verschillende locaties in Rotterdam zoals Feyenoord en de Coolsingel, maar ook op veel andere locaties in het land is de schep de grond in gegaan, zoals Leiden, Maastricht en Texel). Daarna wordt de klei in de maatschappelijk werkplaats omgevormd tot gietklei. Ieder bakkie krijgt een eigen imprint die de grondlaag van de betreffende locatie verbeeldt. Zo wordt herinneringen aan een plek tastbaar gemaakt. Eerlijk, lokaal en verbindend. 

In samenwerking met de bevlogen oprichtster Iris Veentjer maakte ik deze infographic. We kozen ervoor om zes verschillende kopjes in de spotlight te zetten en aan de hand van deze kopjes het verhaal van Bakkie Trots te vertellen. 

UPDATE: na 4,5 jaar emmers vol klei en heel veel trotse eigenaren van kopjes, stopt Bakkie Trots ermee. In de webshop zijn gelukkig nog wel een aantal bakkies te krijgen. Iris richt zich nu vol energie op andere duurzame projecten, zoals Rietgoed

Project: Infographic Bakkie Trots
Project: Bakkie Trots - Verpakking

En dan nog iets

Naast de infographic ben ik ook op andere manieren betrokken geweest bij Bakkie Trots. Zo werkte ik samen met Iris aan de ontwikkeling van de verpakking voor de kopjes. Belangrijk voor de verpakking was dat het aardse en duurzame karakter van de bakkies behouden blijft en benadrukt wordt. Dit is een voorbeeld van de eerste verpakking. Inmiddels worden ze anders verpakt, maar het idee van deze verpakking is daarin doorgevoerd.

De verpakking toont een legenda voor de imprint op het kopje (op het M4H kopje op de foto is dit veen en klei). Deze imprint verbeeld de grondlagen van het gebied waar de klei van het kopje vandaan komt. Ook de diepte van de lagen kun je aflezen op de verpakking.

Misschien vind je dit ook interessant

Misschien vind je dit ook interessant

Drie kleurrijke illustraties van een zwanger Afrikaanse vrouw in drie houdingen: lopend, schouderophalend en bellend. Getekend in losse, vloeiende lijnen
Deel 1 van de procesvisualisatie voor de bloedbank, over wie geholpen is bij een bloed- of plasmadonatie